21 Şubat 2013 Perşembe

Arsaya yatırım yapmak avantajlı mı?

Ülke ekonomik krizden etkilense de İstanbul’da her yıl yaklaşık 90 bin çift evleniyor. Dolayısıyla yıllık konut ihtiyacı yaklaşık 100 bin adet kadar artış gösteriyor.

Bu matematiğe göre, büyükşehirlerde ve İstanbul’da arsa fiyatlarının düşmesi gibi bir yorum yapmak mümkün değil. Dolayısıyla tasarrufunu arsa ve araziye yönlendiren küçük yatırımcıların yüksek kazançlar sağlayacağı açıkça belli oluyor. Üstelik bu kazancın banka faizlerinin ve konut yatırımlarının çok üzerinde olacağını hesaplamamıza gerek bile yok.

Arsaların fiyat artışına engel olunabilir mi?

Arsa fiyatlarının artışına engel olmanın tek yolu hızla artan göçü engelleyerek nüfusu azaltmak olabilir. Bunun önüne geçilmediği sürece arsa fiyatları da nüfusun artmasıyla birlikte hızla yükselmeye devam edecektir.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, yatırım yapacağınız arsanın konumu, tapu kayıtları, müstakil ya da hisseli bir parsel olup olmadığı, belediyedeki imar durumu, yatırımınızın uzun ya da kısa vadeli olması gibi hususlar çok büyük önem taşıyor. Yapacağınız yatırımdan daha sonra pişman olmamanız için ilgilendiğiniz bölgedeki uzman kişilerle birlikte hareket etmenizde fayda var.

Hangi tip arsa?

Hangi tip arsaya yatırım yapacağınız da son derece önemli. Özellikle yeni konut projelerinin olduğu yerlerde, ticari imarlı arsaların en doğru yatırım olacağını unutmayalım. Kısa dönemde kazanç sağlamayı düşünüyorsanız bile, ticari imarlı arsalar, konut imarlı arsalara göre daha iyi kazanç sağlar.

Kaynak: Ata Süzan, Gayrimenkul Danışmanı