14 Şubat 2013 Perşembe

Arnavutköy'e Kolay Ulaşım

Ulaşım
Arnavutköy, İstanbul metropoliten alanı içinde bulunmakla birlikte, şehrin geleneksel merkezlerine nispeten uzaktır. Fatih-Eminönü aksına yaklaşık 30 km., Mecidiyeköy-Levent aksına ise 35 km. uzaklıktadır. Ayrıca, en yakın ilçe merkezi olan Sultangazi ile arasında geniş bir ormanlık alan bulunmaktadır. Bu özelliği ile metropoliten alandaki diğer yerleşim birimlerinden kısmen kopuk bir görünüm arzetmektedir. İlçenin merkezini oluşturan Arnavutköy-Boğazköy-Bolluca-Haraççı-Taşoluk yerleşmeler bölgesi, İstanbul’un ana ulaşım aksları üzerinde değildir. Yalnızca Hadımköy bölgesi TEM otoyolu yakınındadır. Bu nedenle, ilçenin, İstanbul’un diğer merkezlerine ulaşımı için özel hatların geliştirilmesi gerekmiştir.
Arnavutköy İlçesi’nin diğer yerleşim alanları ile ulaşımı otobüs ve minibüs hatları ile sağlanmaktadır. İlçe’den Eminönü, Mecidiyeköy, Cebeci, Habipler Metro İstasyonu, Gaziosmanpaşa, Fatih, Eyüp ve Edirnekapı istikametine otobüs seferleri düzenlenmektedir. İlçe içinde ise Karaburun ve Hadımköy’den Arnavutköy’e otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca, ilçe içinde birçok noktaya, ilçeden Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Üçşehitler’e minibüs ve dolmuş hatları bulunmaktadır.
Arnavutköy’e ulaşımın daha hızlı ve konforlu yapılması amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan Habipler-Arnavutköy bölünmüş yolu büyük ölçüde tamamlanmıştır. 2x3 şerit olarak yapılan yolun standardı yüksektir. Ayrıca, Habipler-TEM bağlantı yolu da 2x2 şerit olarak inşa edilmiş olup, muhtemelen 2009 yılı içinde ulaşıma açılacaktır. Bunların dışında Arnavutköy’ü ilgilendiren diğer karayolu çalışmaları şunlardır (İBB, Ulaşım Daire Başkanlığı, Ağustos 2009):
  1. Gaziosmanpaşa-Karaburun yolu (uygulama projesi tamamlandı)
  2. Büyükçekmece-Hadımköy Köprüsü-Yassıören yolu (uygulama projesi bitti)
  3. Başakşehir-Ispartakule-Hadımköy yolu (uygulama projesi devam ediyor)
  4. Sultançiftliği-Boğazköy yolu (güzergah etüt ve avan projesi devam ediyor)
  5. Hasdal-Karaburun yolu (uygulama projesi devam ediyor)
Özellikle, Durusu-Karaburun aksının turistik önemi ve ilçedeki piknik ve dinlenme alanlarının yoğunluğu dikkate alındığında, ulaşım yatırımlarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu yatırımların tamamlanması ile birlikte, bir yandan ilçenin diğer yerleşim alanları ile ulaşımı büyük ölçüde rahatlayacak, diğer yandan da ilçe ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlanacaktır. Ancak, ilçenin ulaşım sorunun nihai olarak çözümlenmesi için Topkapı-Habipler hafif metro hattının Arnavutköy’e kadar uzatılması çalışmalarının tamamlanması gereklidir.